Hav - Strand - Fjell

Alpine fjell strekker seg mot himmelen fra vidåpne landskap, kaster seg uti storhavet, byr på utsikt til fiskevann og hvite strender – Andøya venter på deg!

Vesterålen består av varierte landskapstyper. Andøya ligger lengst nord og byr på dem alle. Som vår gjest får du vandre langs kysten, nyte utsikten fra fjelltopper og utforske fjorder og havområder.

I løpet et 4-natts opphold får du:

  • fiske og tilberede fangsten på nordmanns vis
  • oppleve dyr, fugler og planter typiske for regionen og årstiden
  • nyte panoramautsikt fra en fjelltopp

Vi legger vekt på å minimalisere vårt karbonavtrykk (dårlig oversatt), og av å støtte støtte lokale tilbydere av varer og tjenester.

DAG 1 Ankomst

Vi henter dere på Andenes eller Sortland. Etter en liten times kjøretur gjennom vakre landskap, kommer vi fram til Brygga i Skjoldehamn. Der snakker vi om planene for oppholdet mens vi spiser et velkomstmåltid sammen. Resten av ettermiddagen kan dere slappe av, kanskje gå en tur langs stranda eller være sammen med oss og resten av gruppa. Vi avslutter dagen med å tilberede kveldsmåltidet sammen.

DAG 2 Fiske og fugletitting

Etter frokost gjør vi oss klare til å dra ut på fjorden evt. storhavet med båt. Dere får en kort innføring i havfiske. Så tar dere på dere flytedrakter/ overlevelsesdrakter, vi har fokus på sikkerhet. Dere trenger varme sko, og ta gjerne med kikkert eller kamera.

Når vi kommer ut på havet vil dere se forskjellige fugler fra havørn til måker, og havet byr på ulike fiskeslag alt etter årstid og lokalitet. Dagens medbrakte lunsj tilberedte dere etter frokosten.

Dagens fangst tilberedes i fellesskap. Denne sammen med andre kortreiste, lokale råvarer utgjør middagen, hvor vi tar utgangspunkt i lokale oppskrifter og mattradisjon.

DAG 3 Fjæratur - kystvandring

Vestkysten av Andøya er røff og myk, med klipper og berg og  myke, hvite sandstrender. Vi griper dagen og unner oss ei lang vandring med rom for å oppleve og lære om naturen underveis.  Strendene i vest er landingsplass for mengder av marint søppel som havet har kastet på land. Mye av det er plast, og mange i lokalbefolkningen rydder strendene hvert år. Men storm og bølger fyller på med mer hver vinter. Så vi vil ta med oss noe av det vi finner på turen. Vi sørger for at det blir tatt hånd om på riktig måte. Så når vi har spist lunsj på stranda, legger ikke annet igjen enn vårt grønne fotavtrykk.

DAG 4 Fjelltur

Etter en rolig frokost i Brygga, setter vi kursen mot Gavltinden. Første del av turen går oppover langs en grusveg til om lag 300 moh, deretter følger vi merket sti mot toppen – så fjellsko / tursko er å anbefale. Vi legger inn gode pauser underveis, og nyter utsikt og omgivelser. På 662 moh er det tid for lunsj med panoramautsikt til store deler av Andøy så vel som deler av Vesterålen. Fotomotivene står i kø, og vi har det ikke travelt. Når vi begir oss på hjemtur, kan vi kanskje finne sopp, bær eller andre vekster vi kan bruke når vi tilbereder dagens middag i Brygga.